Translate

esmaspäev, 21. september 2015

Kodune mascarpone

Proovisin teha ise mascarpone toorjuustu. Leidsin ühelt Vietnami lehelt õpetuse. Kuid kuna meil poes(vähemalt Saaremaal) ei ole 20% rõõska koort, siis proovisin seda teha 35% rõõsa koorega. Kuidagi kahju oli selle koguse järgi teha, nagu ette antud oli, seepärast vähendasin kogust 4 korda. Tegelikult meil kaubanduses mascarpone ju enamasti saadaval, probleem võib olla maal, kus seda toorainet raskem kätte saada. Aga noh, oma tehtud asi on ikka teada toorainest ja pidi ka enamasti maitsvam olema. Seega katsetan ja vaatan , mis välja tuleb.
Vaja läheb:
vahukoort 1 liiter
2 sl naturaalset sidrunimahla
Töö käik:
Mõõtsin paksupõhjalisse potti vahukoore (250 ml) ja panin pliidile keema. Keetsin keemahakkamiseni ja lisasin sidrunimahla (1 spl) ja keetsin veel u. 5 min. pidevalt segades. Kirjelduses oli, et mass peab muutuma kohupiima taoliseks. Kuid mina sellist massi ei saanud, läks küll paksemaks, kuid kohupiima teralisust tal küll ei olnud. Arvan ise, et asi oli minu vahukoore rasvasuses. Aga etteruttavalt pean ütlema, et ilmselt kõik pidigi niimoodi olema. Peale 5 min keetmist võtsin tulelt ära ja panin kaane peale ja jätsin lihtsalt seisma. Vahepeal valmistasin anuma ette kurnamiseks. Hea, kui teil on kodus marlit, mis on selleks parem, kui minu kohvifilter.


Mul lihtsalt marlit ei olnud. Algul panin 2 kohvifiltrit, kuid need lagusid ära. Siis leidsin ühe vahva süvendiga sõelakese, panin kohvifiltri sinna sisse . Peale valasin nüüd valmis keedetud kooremassi ja 12 tunniks nõrguma. Marli oleks selle töö jaoks ikka parim variant. Ja peab panema kokku 6-ks kihiks. Hommikul siis panin lusikaga paksenenud massi klaaskausikesse ja korraks külma. Pean ütlema, et mass tuli üsna paks ja hea maitsega ja kujutan ette, et see on päris hea kasutada tortide ja kookide valmistamisel. Sellest ühest liitrist vahukoorest pidi saama üle 500 grammi toorjuustu ja see mass, mis järgi jääb, sobib ka saiade küpsetamiseks või niisama maiustamiseks.