Translate

pühapäev, 25. jaanuar 2015

SOOLANE KRINGEL

See on mu teine kringel sel nädalal. Esimene läks nii ruttu sünnipäevale, et ei jõudnud teda pildistadagi. Kringel on võrratu ja saab laualt tavaliselt ruttu otsa. Hakkan siis otsast peale, kõigepealt retsept, mille olen saanud Kuressaare Ametikooli kondiitriõppe materjalide hulgast.
Taigen:
  • jahu - 450 g
  • jahuparandaja - 8 g
  • sool - 7 g
  • pärm - 45 g
  • suhkur - 20g
  • rasvaine (kasut. ise võid) - 30g
  • vesi - 225 ml +
Vahele:
  • rasvaine (või) - 100g
  • pitsakate - 150 g
  • riivjuust - 100 g
  • pitsamaitseaine
Peale puiste:
  • riivjuust - 50 g
Peale määrimine.
  • sulatatud või - 50 g

Valmistamine:
Valmista pärmitaigen: lahusta pärm toasoojas vees, sega kõik ained kokku ühtlaseks taignaks ja pane taigen puhkama/kerkima umbes 10 minutiks.
Rulli taigen jahusel pinnal ristkülikukujuliseks, määri võimalikult ühtlaselt peale pehme rasvaine, puista peale singisegu, raputa peale juust ning pitsamaitseaine vastavalt oma maitsele.

Keera taigen rulli võimalikult tihedalt ja tõsta ahjuplaadile ja lõika vastavalt, kas kringli- või pärjakujuliseks. Puista peale riivjuust. Jäta kerkima umbes 20-30 minutiks ja küpseta kringel 180 kraadi juures(kuumaauru ahjus) umbes 20 minutit kuniks kringel on alt ja pealt pruun. Pintselda kuum kringel keeva margariiniga( mina määrisin lihtsalt pealt kiiresti võitükikesega). Kui sul ei ole ahjul kuumaauru funktsiooni, siis muretse endale selleks tarbeks pritsipudel ja pritsi aegajalt ahju veidi vett, mis tekitab sinna auru.
 
 
 

2 kommentaari:

  1. Tere!
    Kust oleks võimalik leida "jahuparandajat"? Kas kringli omadused muutuvad, kui seda ei lisa?

    Ette tänades! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, Maigi! Ise ma kodus jahuparandajat ei kasuta. Seda kasutatakse tööstuses. Võrdlusmoment on loomulikult olemas. Jahuparandajaga tehtud taigen on "lollikindel". Toode saab kiiremini valmis (ei vaja eelkergitust) ja püsib pikemat aega värske. Ühesõnaga raske on taigent "vussi" keerata" Aga kodus ma ei näe selle kasutamises pointi.Mida vähem lisaaineid, seda parem. Balt- Hellinist peaks seda osta saama.

      Kustuta