Translate

teisipäev, 30. mai 2017

ÕUNA JA RABARBERI SEFIIR

Tahan lugejaga jagada seda imemaitsvat sefiiri retsepti. Internetis on mitmeid õuna sefiiri retsepte, kuid rabarberiga pole kohanud. Mul oli kodus ainult üks õun ja see ka Poola oma. Nad on ju sellised maitsetud õunad ja kuna mul oleks niikuinii ühest õunast väheks jäänud, tulin mõttele panna juurde rabarber. Panen siia nüüd kirja retsepti, täpselt nii nagu ma tegin. Soovitan soojalt, suhkrut küll palju, kuid vahest ju tahaks magust ka...eriti need, kes armastavad sefiiri.
1 töö
Vaja läheb 200-220 g õuna-rabarberi püreed. 
Selleks koorisin ja tükeldasin 1 suurema õuna ja tükeldasin 1 rabarberi varre, lisasin 20 ml vett ja panin potiga keema. keetsin kuni kõik ilusasti pehmeks keenud. Nüüd hõõrusin massi läbi sõela, kaalusin 220 g õunapüreed, lisasin sellele 200 g suhkrut ja keetsin veel veidike(suhkur peab lahustuma). Nüüd võtsin tulelt ära ja jahutasin alla. Köögikombaini vahustajasse panin 1 munavalge ootele....enne vahustama ei pane, kui siirup potis keema hakkab(ennem tuleb munale ka jahtunud õuna-rabarberi püree juurde lisada.
2 töö
Siirup:
350 g suhkrut
150 ml vett
7 gr agar-agarit
Mõõtsin paksupõhjalisse väiksemasse potti suhkru, lisasin agar-agari, segasin ilusati,  lisasin vee ja pliidile keema. Sega, eriti siis , kui keema hakkab, et agar-agar põhja ei kõrbeks. Nii, kui siirup hakkas keema, lisasin õuna-rabarberipüree munavalgele ja panin masina vahustama(täispööretel), samal ajal jälgisin ka siirupit pliidil. Kui sul on termomeeter, siis 116 kraadi, kui ei ole, siis keeda  5 min. Kui tõstad siirupi lusikaga üles ja ta voolab pideva joana...on veel vara pliidilt ära võtta. Juga peab katkema ja aeglaselt järgi venima. Võib teha ka kuuliproovi, sellest olen oma eelnevates retseptides lähemalt kirjutanud. Kui oled kindel, et siirup on valmis, vala see peene joana munavalge massi hulka. Lase veel veidi vahustada, et mass veidi jahtuks. Nüüd otsisin välja oma pritskoti ja otsiku ja pritsisin küpsetuspaberiga kaetud pannidele endale meelepärase kujuga ümarad ringid. Tuleb teha kohe, sest mass hakkab üsna ruttu hanguma ja hiljem on raske pritsida. Sooh, suur töö on ära tehtud ja nüüd laseme neil u.7 tundi kuivada. Nüüd kaks poolt omavahel kokku ja veeretame tuhksuhkrus. ja valmis nad saidki.
Ja pilt ka:
Väikeseks märkuseks veel lõppu. Püree peaks olema ikka paksemaks keedetud. Ja paljud puuviljad tahavad lisaks saada pektiini. Hästi sobib moosisuhkur või leiad äkki keldrist veel moosisuhkruga keedetud paksema moosi...pole vaja keeta püreed, saad kohe kasutada, näit. punase sõstra želee.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar