Translate

teisipäev, 29. august 2017

ARBUUSIGA SÕBRAKS

Arbuus on üks mu lemmikutest. On hästi magus ja tervisele kasulik, puhastades kuseteid. Tavaliselt kasutame ainult arbuusi punakas-roosat osa ja tähelepanuta on jäänud arbuusi koored, millest saab taevalikku keedist. Milleks koored ära visata, teeme moosi.Mul oli alles kahjuks pool väikest arbuusi, tuli sellest piskust teha. Kindlasti teen veel.

Mul oli:

500g kooritud arbuusi
500 g suhkrut
1/2 tl söögisoodat

Kõigepealt koorisin arbuusikoortelt rohelise koore osa ära, tükeldasin, panin kaussi, lisasin söögisooda ja valasin veega üle ja jätsin 4 tunniks seisma. Nelja tunni möödudes, pesin hoolikalt tükid soodast puhtaks, valasin potti, lisasin suhkru, segasin ilusasti läbi, arbuusitükid eraldavad mahla...nüüd on paras aeg panna nad keema ja keeta 20 min, aegajalt segades. Tule võib ka madalamaks võtta. 20 min keenud ja nüüd 4 tunniks jahtuma. Korrata seda protseduuri kokku3 korda. Ikka 4 tunniste vahedega. Tükid muutuvad klaasjaks ja ei lagune ära. Viimasel keetmiskorral pigistasin sisse 1/3 sidrunimahla ja noaotsaga lisasin vaniljesuhkrut. Kuumutasin veel paar minutit ja kuumalt purkidesse. Välja näeb purgis imeilus ja maitses ka hästi.





KABATŠOKI ERI

Kui kabatšoki salatitest ja mõksidest on isu täis, võiks proovida midagi teistmoodi....nagu tegin seda mina. Internetist leidsin nii huvitavaid retsepte, et tuli isu kohe ka proovida. Jagan nüüd seda tarkust minu blogi külastajatega. Etteruttavalt ütlen, et soojalt maitstes olid nad kõik väga head. Kahjuks jahtumiseks midagi järgi ei jäänud, kõik mahtus purki ja veidi jäi puudugi. Mul oli kaks kenad noort kabatsokki. Et kõik maksimaalselt ära kasutada, alustasin suurematest tükkidest ja tegin kõigepealt

ANANASSIMAITSELISED KABATŠOKIRÕNGAD SIIRUPIS

Vaja läheb:
1 kg kooritud kabatšokki
600 ml 100% ananassimahla
125 g suhkrut
1/2 tl sidrunihapet
võib panna ka noaotsatäis vaniljet (mina ei pannud)

Kooritud kabatšokile andsin ananassi välimuse e. pressisin keskmise osa välja, mina kasutasin keskmist ülejäävat osa hiljem moosi tegemiseks. (Mul olid nii väiksed seemned, et ei häirinud ja keesid täiesti pehmeks). Nüüd rõngad potti, valasin peale ananassimahla, suhkru ja sidrunhappe. Segasin ettevaatlikult ja panin tulele keema. Ühtlasi purgid ahju steriliseerimiseks ja kaantele valasin keeva vee peale. Keeta tuleb keema hakkamisest alates 15 min. Köögis on mõnus ananassilõhn ja mitte midagi ei andnud aimu, et tegelikult on potis kabatšokk.





Ja selline ta sai. Kahjuks jäi veidi puudu, kuid ma kaanetasin ta ikkagi ära. Kardan, et ma keetsin veidi üle...Kogu aeg oli selline tunne, et ikka on veel toores. Tuleb ikka retsepti omanikku usaldada ja teha täpselt nii nagu retsept ette näeb, kui tuleb keeta 15 min. siis nii tulebki teha. Mina keetsin veidi üle ja seepärast jäi pealt veidi puudu ja vedelik mitte nii läbipaistev, kui retsepti omanikul, kelle järgi ma tegin. Aga maitse super!

Nüüd siis kabatšoki jääkidest, mis mul järgi jäid. Käiku läks 1/3 kabatšokki ja kõik keskpaigad. Kokku oli seda 600 g.
Lisasin juurde:
1 sidrun
1 apelsin
500 g suhkrut




Kabatšoki tükeldasin, pesin tsitruselised, eemaldasin tsitruseliste valge kibeda osa ja üle jäänud, nii koored, kui sisu purustasin blendris päris peeneks




Valasin kõik kabatšoki peale , lisasin suhkru , segasin läbi ja pliidile keema 20 minutiks(riisu kindlasti vaht, kui see peaks tulema




Ja nii keetsin kolm korda. 20 min keedan, jahutan täiesti maha ja jälle keema. Viimasel korral keetsin jälle 20min ja panin kohe kuumalt purki ja kaane peale. Üldse ei saa aru, et on tehtud kabatšokist, on üsna hapukas- magus, kergelt ka mõruda varjundiga...meenutab apelsinimarmelaadi.




Ja saingi teistmoodi kabatšokid tehtud. Soovitan proovida. Eriti veel, kui on ülekasvanud isendid.