Translate

esmaspäev, 2. märts 2015

KEEDUTAIGNAST KRINGEL

Kogus 8 tükki (suurt)
Ettevalmistuseks 1 tund+ 30 min. jahtumiseks
küpsetamiseks 25-30 minutit
Raskuseaste 3

Keedutaigen:
250 ml vett
90 g võid
näpuotsatäis soola
150 g nisujahu,sõelutud
4 suurt muna

Mõõda keskmise suurusega keedunõusse vesi, või ja sool ning kuumuta keema. Lisa jahu ja keeda hoogsalt puulusikaga segades 1-2 minutit, kuni tainas lööb servadest lahti. Kalla taignasegajasse. Töötle 1 minut, kuni tainas on kergelt jahtunud, et lisatavad munad ei kalgenduks. Lisa ükshaaval munad, ära lisa järgmist mune enne, kui eelmine on taignaga segunenud. Sega, kuni tainas on läikiv ja ühtlane ning kukub lusikalt lahti. Võib olla kõiki mune ei lähegi vaja. Tainas peab hoidma vormi, kui seda pritskotist pressid. Kui taignasegajat pole ja sa valmistad taigna käsitsi, tõsta see 5 minutiks jahtuma, enne kui mune lisama hakkad. Lisa ükshaaval esimesed kolm muna, hoogsalt segades, kuni muna on tainaga segunenud. Viimane muna klopi kergelt kausis lahti ja tõsta supilusikaga vähehaaval tainasse, kuni tainas on läikiv ja ühtlane ning kukub lusikalt lahti. Kasuta kohe. 

PS.Teksti ma muutnud ei ole , kuna see on inglise keelest tõlgitud ja tõlkija ilmselt ise suur asjatundja küpsetamises ei ole, siis mõjub see retsept kuidagi kohmakalt.

Keedukreem:

3 suurt munakollast
70 g peent suhkrut
2 tl vaniljeessentsi
30 g nisujahu
375 ml piima

Pralinee:

70 g peent suhkrut
50 g blanšeeritud mandleid

Lisaks:
1 lahti klopitud muna, määrimiseks
50 g mandlilaaste,
tuhksuhkrut, peale sõelumiseks

Kuumuta ahi 200 kraadini. Joonista küpsetuspaberile 20 cm läbimõõduga ring. Keera küpsetuspaber teistpidi ja aseta küpsetusplaadile. Tõsta tainas lusikaga 2 cm tülleavaga pritskotti. Pressi ringjoont mööda taignasõõr. Selle sõõri sisse pressi teine taignasõõr, nii et see puutub välimise sõõriga kokku. Kolmas ring pressi nende kahe sõõri liitumiskoha peale. Pintselda munaga ja puista peale mandlilaaste. Piserda ahjuplaadile vett. Küpseta 15 minutit, kuni tainas on kerkinud ja kuldne. Alanda ahjutemperatuur 180 kraadini ja küpseta veel 10-15 minutit, kuni pind on ühtlaselt kuldpruun. Tõsta ahjust ja lõika horisontaalselt pooleks. Keera ahju temperatuur maha ja jäta kook avatud uksega ahju jahtuma.
Pralinee. Määri ahjuplaat kergelt taimeõliga. Puista paksu põhjaga keedunõu põhjale ühtlane kiht suhkrut. Kuumuta keskmisel kuumusel umbes 5 min., kuni suhkur lahustub ja karamelliseerub. Raputa keedunõud, kuid ära sega, see aitab suhkrul lahustuda. Jätka keetmist, kuni saad ühtlase merevaigutooni. Lisa mandlid ja keeda veel u. 3 minutit. Vala ettevaatlikult plaadile ja jäta jahtuma. Mina valasin küpsetuspaberile ja polnud vahet.

Keedukreem:

Mikserda keskmise suurusega kausis munakollased, suhkur ja vanilliessents keskmisel kiirusel heledaks kreemiks. Sõelu sisse jahu. Kuumuta väikese keedunõuga piim keema. Vala pidevalt segades vähehaaval munasegusse, kuni segu on ühtlane. vala tagasi keedunõusse ja kuumuta keskmisel kuumusel keemiseni. Keeda pidevalt segades 1 minut. Kalla kaussi ja tõsta kõrvale 30 min jahtuma.
Murra pralinee tükikesteks. Jahvata köögikombainis peeneks . Sega keedukreemi sisse. Tõsta kreem lusikaga 2 cm tülleavaga pritskotti. Pressi koogipõhjale ja tõsta peale teine pool. Sõelu pinnale tuhksuhkrut. Hoia serveerimiseni külmkapis.



See retsept on pärit raamatust " Küpsetised magusad ja mõnusad" London. Tõlkinud Kreet Volmer kirjastanud Tänapäev.
Minu repliik:
Nende võõrkeeltest tõlgitud retseptidega toimetades, ei tea kunagi, mis sellest täpselt valmib. Kui mul keedutaigna rõnga osa oli küpsetatud , mis oli suurepärase väljanägemisega, kõrgeks kerkinud ja ilusa värviga, siis retseptist lugedes, et tuleb kohe soojalt lõigata, siis ma väga kahtlesin selles, et kas see on ikka õige liigutus. Oleksin pidanud oma kogemusi ja intuitsiooni kuulama ja mitte seda kuumana lahti lõikama, vaid ikka nii nagu alati, lase enne ära jahtuda ja siis lõika terava noaga. Loomulikult lõigates ta vajus kokku. Järgmine kord olen targem  ja teie ka. Ja kreem keetke ka üsna paksuks, siis ei valgu välja. Ja pralinee lisage kreemile just enne pritsimistöö algust. Muidu tuli see kringel üsna hea välja. Minu kringel tuli sama tooraine kogusega isegi suurem ja kohevam , kui originaali pilt raamatus.


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar