Translate

neljapäev, 25. detsember 2014

Marjane kiusatus

Nüüd midagi eksklusiivset. Küll veidi keeruline teha, aga kui selgeks saad, jääb see kõikide lemmikuks. Eriti meeldib see meestele, kuna see on üsna magus. Tort u. 3 kg. Jagub 20 inimesele (150g)
Vaja läheb tordipõhjaks:

225 g võid või margariini
3 dl suhkrut
12 munakollast
9 sl piima
4,5 dl nisujahu
4,5 tl (7g) küpsetuspulbrit

Besee:

12 munavalget
6 dl suhkrut
50 g mandlilaaste

Täidis:

4 dl vahukoort
u. 6 dl värskeid marju

Lülita ahi 175 kraadile. Kata küpsetusplaadid paberiga. Neid on vaja 3 tk. (30x40 cm). Valmista tordipõhjad. Vahusta rasvaine ja suhkur. Lisa ükshaaval munakollased ja sega ühtlaseks. Lisa piim ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega taigen ühtlaseks ja määri labidakesega plaadile.



Valmista besee: vahusta munavalged ja suhkur tugevaks vahuks. Vala besee tordipõhjale ja lükka noaga ühtlaselt laiali.



Puista peale mandlilaastud.


Kahele teisele tordikihile ei ole vaja mandlilaaste panna. Küpseta kõik 3 kihti 25 minutit. Tõsta tordipõhi plaadilt ettevaatlikult kuumanõualusele ja lase jahtuda. Keera tordipõhi uuele küpsetuspaberile. Eemalda paber, millel tordipõhi küpses. Vahusta vahukoor ja määri kahele alumisele tordipõhjale. Kahele alumisele põhjale puista ka rohkelt marju. Kui sul on külmutatud marju, siis ära neid eelnevalt sulata, vaid raputa kohe kihtide vahele vahukoore peale. Pane tort veidikeseks ajaks külma. Enne lauale toomist, raputa tuhksuhkruga üle.

 

Õlis küpsetatud pärmitaignast lihapirukad

Õlis küpsetatud lihapirukas loomulikult kaalu jälgivale inimesele sõbralik suutäis ei ole. Aga vahest tahaks ju veidi patustada ka.. see on ju nii omane meile kõigile. Taigna tegemiseks mul päris täpset retsepti ei olegi, olen seda alati silma järgi teinud. Võtan paki pärmi (50 gr.) ja pudistan kaussi, lisan 1 klaasi sooja piima ja teise sooja vett ja 1 spl.täie suhkrut ja 1 tl soola ja hõõrun korralikult ühtlaseks, nüüd lisan jahu (kui eelnevalt läbi sõelud, tuleb see taigna kerkimisele ainult kasuks) - niipalju, et oleks hapukoore taoline taigen, katad pealt ilusasti kinni, kas kilega või rätikuga ja pane sooja kohta kerkima. Sa ei jõua veel midagi suuremat ette võttagi, kui märkad, et taigen on juba mõnusalt üles kerkinud. Nüüd lisan ma sinna 2 väiksemat muna ja veel 1 spl suhkrut ja nii palju jahu, et tundub, et tuli vist veidi vedel, võiks nagu veel juurde panna, et käte külge ei jääks...aga ära enam pane, see taigen peab pehmem olema, kui tavaline pärmitaigen. Puista pinnale veel õrnalt jahu ja kaetult sooja kerkima. Kui kerkinud üles kausi servani, hakkame pirukaid vormima. Mul on oma tehnika, mida õppisin lapsena oma emalt. Teen jahusel laual pika taigna vorstikese ja lõikan otsast parajad jupid. Jahusel laual rullin neist ringid, asetan keskele täidise ja näpin servad kinni. Panen nad jahuga üle puistatud lõikelauale, näpitud taigen põhja alla ja kerkima. Nii teen, kuni kõik taigen on tehtud ja täidis otsas. Õli tulele ja kui kuumenenud(teen prooviküpsetamise), hakkan portshaaval õlis küpsetama. Ega ta just kõige meeldivam töö ei ole, aga kui sa näed õnnelikke sööjate nägusid, kes ei suuda midagi õieti rääkida ja ainult mõmisevad mõnust, siis tunned, et tegid vist midagi head ja samas patust.


Täidis:
keedetud liha, porgand, muna ja eraldi praetud 2 suurt sibulat, veidi lihakeedu puljongit, pipart ja soola (maitseks võib ka panna 2 spl. majoneesi, kui liha oli väga taine ja puine). Olen tähele pannud, et  täidis tuleb maitsvam, kui seal on ka veidi pekisemat tükikest.


 

Pühad tulid

Jõulud tulid tuisand teega,
piparkoogid kaasa tõid..

Olen sel aastal nii palju piparkooke teinud, kui enne terve oma elu kokku...ja neid aastakesi on kokku ikka üsna omajagu. Aga ikka on see üks tore töö...Eriti meeldib mulle taigna tegemine.. need head vürtsi lõhnad, mis mööda maja levivad. Minu lemmik taigna retsept asub SIIN . Olen selle retsepti järgi juba teist aastat küpsetanud. Tulevad mõnusalt vürtsised ja muredad piparkoogid. Olen ainult juurde lisanud 2 dessertlusikatäit apelsinipastat, mis annab veel mõnusat apelsini lõhna ja maitset juurde. Tumedam taigen on tehtud tumeda siirupiga ja pool või kogusest on asendatud searasvaga, mis teeb piparkoogid veel erilisemaks.


 
 
Piparkoogitaigen tuleb rullida üsna õhukeseks, sest ahjus nad paisuvad veidi. Küpsetasin 200 kraadi juures u.6 min. Lasin ära jahtuda, tegin suhkruglasuuri ja kaunistasin. Suhkruglasuur: 1 munavalge, 2,5 dl tuhksuhkrut ja veidi sidrunimahla, viimane annab hea maitse ja kiirendab glasuuri kuivamist.
 
 


Piparkookide kaunistamisel kasutasin ka värvilisi komminööpe ja monparelle.
 

 

teisipäev, 23. detsember 2014

Sotšnikud

Olen "nõukaaegne" inimene ... sel ajal olid sotšnikud kohvikus ikka pidevalt müügil ja üsna populaarsed ostjate hulgas. Vahepeal aga oli aeg, kus ma neid enam müügil ei näinudki. Nüüd, kui retseptid on internetis saadaval, on ka kõigil võimalus neid ise teha. Tegemine ei olegi keeruline, ainult ettevõtmise asi.  Ja seda ma ka tegin.

Hapukoore muretaigen: 

Nisujahu 450 g
suhkur 255 g
margariin 105 g
söögisooda 10 g
hapukoor135 g
muna 42 g (panin 1 muna)

Kohupiima täidis:
jahu 60 g
muna 30 g
margariin 30 g
suhkur 60 g
kohupiima 300g
Veidi jahu rullimiseks ja muna määrimiseks.






Sõelusin jahu lauale, segasin soodaga. Moodustasin jahu keskele süvendi ning segasin sinna pehme rasvaine, muna, hapukoore ja suhkuru. Muljusin, kuni ühtlase taina moodustumiseni. Liiga palju mudimist see tainas ei armasta.
Asetasin taigna külma vähemalt pooleks tunniks.Võib kasutada ka küpsetuspulbrit, kuid soodaga olid maitsvamad ja tuletasid väga neid häid nõukaaegseid sotšnikke meelde. Võib ka masinaga kokku segada, kuid teha seda ikka väga lühikest aega. Taigna rullisin jahusel laual 4-5 mm paksuseks ja lõikasin vormiga välja. Hea on , kui sul on sakilise servaga, kas ümar või ovaalne vorm , kuid saab ka edukalt selleks kasutada mõnda ümara servaga suuremat tassi .
Kohupiimale lisasin juurde pehmendatud margariini (sulat. seda u.20 sek mikros ja seejärel segasin ühtlaseks). Lisasin veel suhkru ja muna. Sõelutud jahu lisasin viimasena. Segasin ühtlaseks massiks. Hea on , kui kohupiim ei ole väga vedel.
Ümmargustele taignatükkidele pritsisin 25 g kohupiimatäidist. Aga võib täidist ka edukalt teelusikaga peale panna. Taignatükid vormisin poolkuukujuliselt kokku nii, et kohupiim oleks veidi nähtav. Vormitud tooted asetasin küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Enne ahju panemist määrisin munaga.
Küpsetasin 200 kraadi juures 15 min.  Kondiitrite tehnoloogiline retsept, mis on veidi endale meelepäraseks kohandatud. Kirjas oli, et saab 15 tk. , kuid mina saan alati rohkem.


Hapukapsa- munapirukad kiirlehttaignast

Pirukate tegemine on ikka üks vahva töö. Kunagi ei tea, kuidas välja tulevad...Vahetevahel tundub mulle, et isegi päev on oluline, millal küpsetad. Et , kas on õige küpsetamise päev või ei ole. Tegin veidi ebatraditsioonilisi pirukaid: hapukapsat, millele lisasin keedetud mune, praetud sibulat, valget pipart, veidi soola ja tsipa suhkrut. Suhkru lisamine annab kapsale mõnusama maitse. Hea on ka veidi lisatud riivitud muskaatpähklit. Seda ikka veidi, veidi.. Need pirukad meeldivad väga mu õdedele. Kapsa hautamisega peab küll veidi vaeva nägema, kuid tulemus on oivaline ja kedagi külmaks ei jäta.





Nüüd siis taigna retsept:

625 g jahu
300 ml külma vett
500 g margariini
1 tl soola
1/4 tl sidrunihapet

Sool ja sidrunihape lisada vette , segada ja jätta korraks seisma. Jahu panna kaussi ja sinna peale riivida kõige suurema terapoolega külmkapist võetud margariin. Vahepeal neid kergelt jahuga segades, et rasvaine oleks sõmer. Siis lisame soola ja sidrunihappega vee ja segame kõik käega kiiresti, kiiresti läbi ja teeme taignapalli, mille paneme kilekotti ja siis külmkappi seisma, kuni küpsetamiseni. Ära püüa neid margariini tükke väga ära segada, mis taignast välja turritavad..need on taignale isegi kasuks..See taigen ei taha liigset segamist. Võib seista külkapis nädala. Sellest kogusest saab üsna mitu suurt ahjupannitäit pirukaid. Küpsetame 200 kraadi juures u.10 min. Mina sain selle retsepti Mamsel Mai käest, kelle juures olin praktikal. Aitäh, talle!

Miks just see blogi?

Täna on 23 detsember 2014. Talve alguse päev...Paras aeg, midagi uut tegema hakata..Kuna hakkasin sügisest kondiitriks saamise tarkusi omandama, tekkis vajadus ka selleteemalise  blogi loomise järgi, mida ma ka   jõudumööda üritan tegema hakata. SIIN