Translate

neljapäev, 25. detsember 2014

Õlis küpsetatud pärmitaignast lihapirukad

Õlis küpsetatud lihapirukas loomulikult kaalu jälgivale inimesele sõbralik suutäis ei ole. Aga vahest tahaks ju veidi patustada ka.. see on ju nii omane meile kõigile. Taigna tegemiseks mul päris täpset retsepti ei olegi, olen seda alati silma järgi teinud. Võtan paki pärmi (50 gr.) ja pudistan kaussi, lisan 1 klaasi sooja piima ja teise sooja vett ja 1 spl.täie suhkrut ja 1 tl soola ja hõõrun korralikult ühtlaseks, nüüd lisan jahu (kui eelnevalt läbi sõelud, tuleb see taigna kerkimisele ainult kasuks) - niipalju, et oleks hapukoore taoline taigen, katad pealt ilusasti kinni, kas kilega või rätikuga ja pane sooja kohta kerkima. Sa ei jõua veel midagi suuremat ette võttagi, kui märkad, et taigen on juba mõnusalt üles kerkinud. Nüüd lisan ma sinna 2 väiksemat muna ja veel 1 spl suhkrut ja nii palju jahu, et tundub, et tuli vist veidi vedel, võiks nagu veel juurde panna, et käte külge ei jääks...aga ära enam pane, see taigen peab pehmem olema, kui tavaline pärmitaigen. Puista pinnale veel õrnalt jahu ja kaetult sooja kerkima. Kui kerkinud üles kausi servani, hakkame pirukaid vormima. Mul on oma tehnika, mida õppisin lapsena oma emalt. Teen jahusel laual pika taigna vorstikese ja lõikan otsast parajad jupid. Jahusel laual rullin neist ringid, asetan keskele täidise ja näpin servad kinni. Panen nad jahuga üle puistatud lõikelauale, näpitud taigen põhja alla ja kerkima. Nii teen, kuni kõik taigen on tehtud ja täidis otsas. Õli tulele ja kui kuumenenud(teen prooviküpsetamise), hakkan portshaaval õlis küpsetama. Ega ta just kõige meeldivam töö ei ole, aga kui sa näed õnnelikke sööjate nägusid, kes ei suuda midagi õieti rääkida ja ainult mõmisevad mõnust, siis tunned, et tegid vist midagi head ja samas patust.


Täidis:
keedetud liha, porgand, muna ja eraldi praetud 2 suurt sibulat, veidi lihakeedu puljongit, pipart ja soola (maitseks võib ka panna 2 spl. majoneesi, kui liha oli väga taine ja puine). Olen tähele pannud, et  täidis tuleb maitsvam, kui seal on ka veidi pekisemat tükikest.


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar