Translate

neljapäev, 8. jaanuar 2015

LEHTTAIGEN

Lehttaigen on kõikidest taignaliikidest raskeima valmistusviisiga taigen, mis nõuab teadmisi ja hoolikust. Lehttaigen koosneb paljudest üksteisest eralduvatest kihtidest.
Lehttaigna valmistamiseks segatakse kokku nisujahu, muna, sool, sidruni- või äädikhape ja külm vesi. Tainas kihitatakse rasvainega, rullitakse kihiliseks 4 korda. Toodete kihilisust soodustab ka külmade toorainete kasutamine, külm tööpind ja taigna töötlemine jahedas ruumis(+17*) või selle puudumisel taigna pidev mahajahutamine.

Töö käik:
  • Pane külma vette sool, hape ja munad, sega kuni sool on lahustunud.
  • Lisa sõelutud nisujahu ja sega ühtlaseks, tihedaks taignaks
  • Anna taignale palli kuju ja pane veidikeseks külma.

  • valmista ette kihitamiseks vajalik või või margariin
  • selleks sega toasooja rasvainesse 10% nisujahu(umbes 3-4 sl)
  • jahu segatakse võiga selleks, et siduda rasvaines olevat vett, mis võib põhjustada taignakihtide kokkukleepumist
  • rulli ja vormi jahuga segatud või kahe küpsetuspaberi vahel 2 cm paksuseks ruudukujuliseks tükiks
  • aseta rullitud rasvaine külma tahenema

  • rulli seisnud tainas rasvainetükist veidi suuremaks ruuduks, servadest veidi õhemaks või rulli tainas neljas suunas lauale nii, et keskelt oleks paksem (2-2,5cm) ja äärtest õhem
  • aseta võiruut nurgiti taignale või selle keskele
  • tõsta taignaservad ümber võitüki ümbrikukujuliselt kokku ja suru kinni
  • tainas ja võimass peavad olema ühesuguse kõvadusega
  • lase taignaümbrikul külmikus 15-20 min seista
  • rulli taignaümbrik jahuga ülepuistatud laual 1,5 cm paksuseks ristkülikuks
  • taigna rullimine peab toimuma aeglaselt ja sujuvalt, et see ei rebeneks
  • keera rullitud taigen vaheliti kolmeks või neljaks kokku ning lase kaetult 30 min külmikus seista
  • peale taigna mahajahutamist korda selle rullimast ja kokkupanemist nn. lengitamist veel 3-4 korda ja iga korra järel lase sellel 20-30 min. külmas seista
  • rullimisel kasuta iga kord jahu minimaalselt ja pühi üleliigne maha. Liigne jahu muudab taigna tuimaks ja väheleheliseks. Täpsema õpetuse leiad siit VIDEOLT
Lehttaigna põhiretsept:
  • 600 g nisujahu
  • 1 muna
  • 3,5 dl külma vett
  • 0,5 tl soola
  • 8 g sidrunihapet
  • kihutamiseks 400 g võid või margariini
Nüüd on taigen valmis ja ootab lõikamist ja vormimist




Ja mõned valmistooted ka:


Lehttaigna torukesed rummikreemiga.


Õunapirukad


Lehttaignatasku besee- ja pähklitäidisega.




 
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar