Lehttaigen on kõikidest taignaliikidest raskeima valmistusviisiga taigen, mis nõuab teadmisi ja hoolikust. Lehttaigen koosneb paljudest üksteisest eralduvatest kihtidest.
Lehttaigna valmistamiseks segatakse kokku nisujahu, muna, sool, sidruni- või äädikhape ja külm vesi. Tainas kihitatakse rasvainega, rullitakse kihiliseks 4 korda. Toodete kihilisust soodustab ka külmade toorainete kasutamine, külm tööpind ja taigna töötlemine jahedas ruumis(+17*) või selle puudumisel taigna pidev mahajahutamine.
Töö käik:
Ja mõned valmistooted ka:
Lehttaigna torukesed rummikreemiga.
Õunapirukad
Lehttaignatasku besee- ja pähklitäidisega.
Lehttaigna valmistamiseks segatakse kokku nisujahu, muna, sool, sidruni- või äädikhape ja külm vesi. Tainas kihitatakse rasvainega, rullitakse kihiliseks 4 korda. Toodete kihilisust soodustab ka külmade toorainete kasutamine, külm tööpind ja taigna töötlemine jahedas ruumis(+17*) või selle puudumisel taigna pidev mahajahutamine.
Töö käik:
- Pane külma vette sool, hape ja munad, sega kuni sool on lahustunud.
- Lisa sõelutud nisujahu ja sega ühtlaseks, tihedaks taignaks
- Anna taignale palli kuju ja pane veidikeseks külma.
- valmista ette kihitamiseks vajalik või või margariin
- selleks sega toasooja rasvainesse 10% nisujahu(umbes 3-4 sl)
- jahu segatakse võiga selleks, et siduda rasvaines olevat vett, mis võib põhjustada taignakihtide kokkukleepumist
- rulli ja vormi jahuga segatud või kahe küpsetuspaberi vahel 2 cm paksuseks ruudukujuliseks tükiks
- aseta rullitud rasvaine külma tahenema
- rulli seisnud tainas rasvainetükist veidi suuremaks ruuduks, servadest veidi õhemaks või rulli tainas neljas suunas lauale nii, et keskelt oleks paksem (2-2,5cm) ja äärtest õhem
- aseta võiruut nurgiti taignale või selle keskele
- tõsta taignaservad ümber võitüki ümbrikukujuliselt kokku ja suru kinni
- tainas ja võimass peavad olema ühesuguse kõvadusega
- lase taignaümbrikul külmikus 15-20 min seista
- rulli taignaümbrik jahuga ülepuistatud laual 1,5 cm paksuseks ristkülikuks
- taigna rullimine peab toimuma aeglaselt ja sujuvalt, et see ei rebeneks
- keera rullitud taigen vaheliti kolmeks või neljaks kokku ning lase kaetult 30 min külmikus seista
- peale taigna mahajahutamist korda selle rullimast ja kokkupanemist nn. lengitamist veel 3-4 korda ja iga korra järel lase sellel 20-30 min. külmas seista
- rullimisel kasuta iga kord jahu minimaalselt ja pühi üleliigne maha. Liigne jahu muudab taigna tuimaks ja väheleheliseks. Täpsema õpetuse leiad siit VIDEOLT
- 600 g nisujahu
- 1 muna
- 3,5 dl külma vett
- 0,5 tl soola
- 8 g sidrunihapet
- kihutamiseks 400 g võid või margariini
Nüüd on taigen valmis ja ootab lõikamist ja vormimist
Ja mõned valmistooted ka:
Lehttaigna torukesed rummikreemiga.
Õunapirukad
Lehttaignatasku besee- ja pähklitäidisega.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar