Pühad seekord läbi. Mul isegi hea meel, tahaks vana elurütmi tagasi. Aeg ka koolitöödele mõtlema hakata...Peale kirjalike kodutööde, mida on oh, kui palju, ootab ka praktiline töö. Täna otsustasin teha kihitatud pärmitaigna ja sellest mitut sorti saiakesi. Kihiline pärmitaigen on pärmitaigen, mis on kihitatud või, margariini või spetsiaalse kihistusmargariiniga (Westfalia Plunder-Croissant Platte mit Butter). Kihistusmargariini vahekord on 100 g nisujahu/ 30 g margariini. Rasvaine rasvasisaldus peab olema 85-90%. Margariin peab olema pehme ja elastne, et see kihistamisel ei mureneks. Või ei ole kihistamiseks nii sobiv, kui kihistusmargariin.
Kui soovid kihistamiseks võid kasutada, siis
Üks kihilise taigna retsept:
Kaalusin kõik ained peale kihistusmargariini vahustamisnõusse ja taigna konksuga, esialgu aeglaste pööretega hakkasin masinaga segama. Aegl. algul sellepärast, et säästa ennast ja kööki jahutolmust. Nüüd suurendasin kiirust ja segasin ilusasti ühtlaseks, siledaks. Peab jälgima, et üle ei segaks, muidu jääb taigen venima ja tooted ei tule head kohevad. Nüüd kerkima u. 1 tund. Rasvaine peab olema sama temperatuuriga ja taignaga sama tihedusega. Rullisin taigna 1-2 cm paksuseks ristkülikuks. katsin 2/3 tainast kihitusmargariiniga, jätsin ääred u.3 cm vabaks. Tõstsin taigna kokku nii, et 1/3 tainast, mis jäi ilma margariinita, jääb rasvainega kihtide vahele, nii tekib 3 kihti. Vajutasin taignaääred ilusasti kinni. Nüüd lasin taignal kaetult külmkapis seista u. 20-25 min. Nüüd tuleb keerata taigna lahtine äär oma poole ja rullida kerge survega sama suureks , kui enne. Nüüd lappisin veel kord taigna samamoodi kolmeks ja panen jälle külma 15-20 minutiks. Teen seda lappamist vähemalt 3 korda. Enne vormimist rullisin taigna 0,5-1 cm paksuseks. VIDEO Sellelt lingilt saab näha, kuidas profid seda taigent teevad.
Nüüd siis tooted, mida tegin:
Kõigepealt tegin kohvisaiu:
Lõikasin pikemad ribad terava lõikuriga, keerutasin ribad keerdu ja siis keerasin rulli.
Taigna saba peitsi rulli alla ja nüüd veidikeseks kerkima ja siis määrisin munaga, puistasin peale veidi raesuhkrut ja ahju 200* 15 minutiks.
Valmis saiad tulid sellised:
Nüüd tuli järg kreemisaiade ja keedisesaiade kätte.
Ja viimasest tainajupist tegin veel võiroose. Kreemisaiade tegemisel kasutasin valmis vaniljekreemipulbrit. Kahjuks oli mul küpsetuskindel moos otsas ja tegin moosisaiad tavalise koduse ploomimoosiga, mis kippus veidi vahelt välja jooksma, mida ei oleks juhtunud õige moosiga.
Tegin ka veel kaneelisaiu, kuid neid pildistada enam ei jõudnud. Lapselapsed olid need vaikselt "pintsli pistnud" . Ainult suu ümbrus reetis seda...nagu poleks küpsetanud...aga nende jaoks need ju mõeldud olidki.
Kui soovid kihistamiseks võid kasutada, siis
- või ei tohi olla soojem, kui + 18*C
- või tuleb töödelda vähese jahuga plastiliseks
- pärmitaigen peab olema kihistamiseks jahe
- tainast tuleb kihistada jahedas ruumis
Üks kihilise taigna retsept:
- 0,5 kg nisujahu, tüüp 550
- 0,04-0,05 kg margariini või võid
- 0,04-0,05 kg suhkrut
- 0,175-0,225 l sooja vett või piima
- 0,025-0,1 kg muna (u.2 keskmist )
- 0,005 kg soola
- 0,05 kg pärmi (1 v. pakk)
Kaalusin kõik ained peale kihistusmargariini vahustamisnõusse ja taigna konksuga, esialgu aeglaste pööretega hakkasin masinaga segama. Aegl. algul sellepärast, et säästa ennast ja kööki jahutolmust. Nüüd suurendasin kiirust ja segasin ilusasti ühtlaseks, siledaks. Peab jälgima, et üle ei segaks, muidu jääb taigen venima ja tooted ei tule head kohevad. Nüüd kerkima u. 1 tund. Rasvaine peab olema sama temperatuuriga ja taignaga sama tihedusega. Rullisin taigna 1-2 cm paksuseks ristkülikuks. katsin 2/3 tainast kihitusmargariiniga, jätsin ääred u.3 cm vabaks. Tõstsin taigna kokku nii, et 1/3 tainast, mis jäi ilma margariinita, jääb rasvainega kihtide vahele, nii tekib 3 kihti. Vajutasin taignaääred ilusasti kinni. Nüüd lasin taignal kaetult külmkapis seista u. 20-25 min. Nüüd tuleb keerata taigna lahtine äär oma poole ja rullida kerge survega sama suureks , kui enne. Nüüd lappisin veel kord taigna samamoodi kolmeks ja panen jälle külma 15-20 minutiks. Teen seda lappamist vähemalt 3 korda. Enne vormimist rullisin taigna 0,5-1 cm paksuseks. VIDEO Sellelt lingilt saab näha, kuidas profid seda taigent teevad.
Nüüd siis tooted, mida tegin:
Kõigepealt tegin kohvisaiu:
Lõikasin pikemad ribad terava lõikuriga, keerutasin ribad keerdu ja siis keerasin rulli.
Taigna saba peitsi rulli alla ja nüüd veidikeseks kerkima ja siis määrisin munaga, puistasin peale veidi raesuhkrut ja ahju 200* 15 minutiks.
Valmis saiad tulid sellised:
Nüüd tuli järg kreemisaiade ja keedisesaiade kätte.
Ja viimasest tainajupist tegin veel võiroose. Kreemisaiade tegemisel kasutasin valmis vaniljekreemipulbrit. Kahjuks oli mul küpsetuskindel moos otsas ja tegin moosisaiad tavalise koduse ploomimoosiga, mis kippus veidi vahelt välja jooksma, mida ei oleks juhtunud õige moosiga.
Tegin ka veel kaneelisaiu, kuid neid pildistada enam ei jõudnud. Lapselapsed olid need vaikselt "pintsli pistnud" . Ainult suu ümbrus reetis seda...nagu poleks küpsetanud...aga nende jaoks need ju mõeldud olidki.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar