Translate

esmaspäev, 21. september 2015

Kodune mascarpone

Proovisin teha ise mascarpone toorjuustu. Leidsin ühelt Vietnami lehelt õpetuse. Kuid kuna meil poes(vähemalt Saaremaal) ei ole 20% rõõska koort, siis proovisin seda teha 35% rõõsa koorega. Kuidagi kahju oli selle koguse järgi teha, nagu ette antud oli, seepärast vähendasin kogust 4 korda. Tegelikult meil kaubanduses mascarpone ju enamasti saadaval, probleem võib olla maal, kus seda toorainet raskem kätte saada. Aga noh, oma tehtud asi on ikka teada toorainest ja pidi ka enamasti maitsvam olema. Seega katsetan ja vaatan , mis välja tuleb.
Vaja läheb:
vahukoort 1 liiter
2 sl naturaalset sidrunimahla
Töö käik:
Mõõtsin paksupõhjalisse potti vahukoore (250 ml) ja panin pliidile keema. Keetsin keemahakkamiseni ja lisasin sidrunimahla (1 spl) ja keetsin veel u. 5 min. pidevalt segades. Kirjelduses oli, et mass peab muutuma kohupiima taoliseks. Kuid mina sellist massi ei saanud, läks küll paksemaks, kuid kohupiima teralisust tal küll ei olnud. Arvan ise, et asi oli minu vahukoore rasvasuses. Aga etteruttavalt pean ütlema, et ilmselt kõik pidigi niimoodi olema. Peale 5 min keetmist võtsin tulelt ära ja panin kaane peale ja jätsin lihtsalt seisma. Vahepeal valmistasin anuma ette kurnamiseks. Hea, kui teil on kodus marlit, mis on selleks parem, kui minu kohvifilter.


Mul lihtsalt marlit ei olnud. Algul panin 2 kohvifiltrit, kuid need lagusid ära. Siis leidsin ühe vahva süvendiga sõelakese, panin kohvifiltri sinna sisse . Peale valasin nüüd valmis keedetud kooremassi ja 12 tunniks nõrguma. Marli oleks selle töö jaoks ikka parim variant. Ja peab panema kokku 6-ks kihiks. Hommikul siis panin lusikaga paksenenud massi klaaskausikesse ja korraks külma. Pean ütlema, et mass tuli üsna paks ja hea maitsega ja kujutan ette, et see on päris hea kasutada tortide ja kookide valmistamisel. Sellest ühest liitrist vahukoorest pidi saama üle 500 grammi toorjuustu ja see mass, mis järgi jääb, sobib ka saiade küpsetamiseks või niisama maiustamiseks.

 
 

 

teisipäev, 25. august 2015

KUIDAS MA TEGIN ISE MUFFINIVORME

Olen aegade jooksul muretsenud endale palju igasuguseid vorme. Osasid kasutan sageli, kuid on ka neid, mida kasutan vähem, kuna nendega küpsetamiseks puudub mul paberist sisuvorm ja sageli kipub äärest kinni võtma ja juba on ka väikesed kraapsud vormil peal ja niimoodi vormid kaua vastu ei pea. Eriti teflon. Internetist leidsin mõtte, mis mind aitas. Ja nüüd tegin ise paberist vormid.

Vaja läheb küpsetuspaberit, pliiatsit ja kääre. Mul olid sik-sak käärid. Voldi paber mitmeks ja joonista peale vormi järgi ringid või muud kujundid, just sellisele vormile , kui sul vaja.


Nüüd lõika välja 2 cm laiemad, kui sinu ringid on.


Vala keeva veega üle ja hoia paar minutit.
 

Nüüd võta veest välja, raputa veidi kuivemaks. Pane kogu välja lõigatud kupatus ühe vormi sisse ja suru teine vorm peale ja nüüd ahju 180 kraadi juurde u. 10 minutiks. Pealmine paber võib esialgu värvi veidi muuta, eriti, kui teil on valge küpsetuspaber. Pruuni paberiga seda ohtu ei ole...ja tegelikult pole ju vahet, peaasi, et nüüd saab küpsetada nii, et enam külge ei võta.






 

pühapäev, 23. august 2015

ERITI LIHTNE ÕUNAKOOK

Tõesti lihtne teha ja aineid on ka vähe vaja.
Sul peaks kodus olema:
200 g suhkrut
150 g sõelutud jahu
4 muna
1 liiter õunu
veidi kaneeli
panin õuntele veidi pruuni suhkrut, mul oli palmisuhkur
ja jahtunult raputasin peale tuhksuhkrut.
Töö käik:
Pane ahi sooja 180 kraadi. Viiluta eelnevalt kooritud õunad ja laota nad küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja. Puista peale veidi pruuni suhkrut ja kaneeli.  Eralda munavalged ja kollased. Munavalged panna tsipa soolaga vahustama, kui vaht juba üsna kohev, lisa kahes osas suhkur, vahusta veel veidi, nüüd lisa kõik munakollased, vahusta keskmisel kiirusel, nüüd võta kiirust veidi maha ja lisa tasakesi järkjärgult jahu. Vala kohe taigen õunte peale ja silu ilusasti laiali. Eeltööd valmis ja kook 30 minutiks ahju küpsema. Katsu enne ahjust välja võtmist puutikuga valmidust. Ahjud on erinevad ja seega ka küpsemise aeg koogil erinev.

 Enne lahti lõikamist keera kook lõikelaual teistpidi, nii jäävad õunad peale poole.

 Raputa peale veidi tuhksuhkrut.

Maitse on imeline- magus õhuline biskviit ja hapukas valge klaar.


 

esmaspäev, 17. august 2015

MESISED SÕSTRAD

Olen veidi aega silma peal hoidnud SELLEL retseptil ja videol. Täna toodi mulle väike ämbritäis punaseid sõstraid ja 3 liitrine purk mett ootas juba ammu kasutust. Kuna mesi oli purgis kõvaks läinud, ei tahtnud keegi seda enam süüa. Just paras on teda sellesse retsepti kaasata. Puhastasin marjad, ei pesnud, sest nad olid üsna valmis ja ma ei tahtnud , et vesi kõik mahla ära peseb...pealegi teadsin, et see koht , kust korjati on suht puhas.

Mul oli:
1,100 kg punaseid sõstraid
1,200 kg mett

Algse retsepti järgi olid kogused:  marju 1,0kg ja mett 1,5 kg. Kuid video üles panija tegi ise 1:1. Mina jälle tegin nii, kuidas toorainet oli. Ja nüüd siis töö protsessi juurde:

 

Marjad kaussi ja marjadele mesi.


Nüüd hakkan tasakesi segama ( kui tahan, et marjad terveks jääksid). Kui on soov, siis võib marjad eelnevalt purustada. Mulle meeldib tervetena.


Segasin ilusti läbi ja nüüd peab mass 3-4 tundi seisma.


 Tõsi , sellest ma eriti aru ei saanud, miks ei võinud kohe steriliseeritud ja jahutatud purkidesse seisma panna. Mina igatahes hoidsin tunnikese ja panin purki- kaaned olid veel paar tundi lihtsalt lahtiselt peal. Kolme tunni möödudes, keerasin kaaned kinni ja lähevad jahedasse keldrisse talve ootama.

Mesine sõstar on eriti hea võtta külmetuse ja köha puhul. Ja kui palju vitamiine siin sees on! Kui mesi on liiga magus ja sõstrad liiga hapud, siis siin on tõeline maius. Kõike on parasjagu. Tehke oma tervisele pai! Ja peaasi, midagi ei pea kuumutama. Mesi on hea konservant.




 

pühapäev, 16. august 2015

PRÄÄNIKUD

Täna on pühapäev ja mul tuli järjekordne mõte midagi küpsetada. See on nagu mingi haigus...enne rahu ei saa, kui asi tehtud. Täna proovin retsepti   SIIT    See leht on minu inspiratsioonide ja teostuste allikaks.
Taigen:
250 ml piima
125 g jahu
250 g suhkrut
soola
50 ml õli
16 g vaniljesuhkrut
30 g küpsetuspulbrit
1 muna
1 munakollane
500 g jahu
Glasuur:
1 munavalge
125 g tolmsuhkrut

Pane pott piimaga keema. Vahepeal sõelu eraldi kaussi 125 g jahu, soola ja kogu suhkru. Sega hoolikalt läbi ja vala nüüd juurde keema läinud piim. Sega akuraatselt, et klimpe sisse ei jääks. Võid juurde valada ka õli ja siis tõsta taigen kõrvale jahtuma. Nüüd pane ahi sooja 180 kraadile ja valmista ette küpsetuspannid(kata küpsetuspaberiga). Mul läks vaja 3 panni. Jätkame siis...Nüüd on taigen enamvähem jahtunud,  vahusta tainast mikseriga , lisa ükshaaval munad, vahusta veel veidi, nüüd lisa  tasakesi ülejäänud sõelutud jahu(500g), mille sisse on eelnevalt segatud vanilje- ja küpsetuspulber.

 Kui masina jaoks muutub taigen juba raskeks, siis vala taigen jahusele lauale ja vormi kolm pätsikest.

 Sul on kolme pätsikesega lihtsam toime tulla, kui ühe suurega. Vormi nüüd jahusel laual rulli abil kettas paksusega 5-7 mm ja lõika vormi või klaasi abil kettakesed,  pane need pannile ja siis ahju küpsema.

 Mina küpsetasin 15 min.

Kui kõik küpsetatud tee glasuur: 1 munavalge + 125 g tuhksuhkrut. Sega need ained vispliga omavahel kokku u. hapukoore paksuseks ja määri pintsliga soojale präänikule. Nad kuivavad üsna ruttu ära.

 Olin präänikutega ise väga rahul ja mehele meeldisid ülivõrdes...Palusin teda, et nii kaua, kui ma retsepti siia üles panen, võiks ta kohvi keeta...kuid ta arvas, et esimesed 10 lähevad ilma kohvita ka alla...ja juba kuulen vaikset norinat diivanilt. Väsis ära vaeseke!

MINU VIIMASE AJA TORDID

 
Tort "Duett"
Koosneb šokolaadi biskviidist, tumedast šokolaadimussest ja valgest šokolaadimussest. Peale valatud suhkruglasee.
 

Sama tort, kuid veidi teine kaunistus. Suhkruglasee on toonitatud toiduvärvidega. Roosid on tehtud šokolaadist.


Martsipani tort. Tavaline biskviit kohupiima-, vahukoore,-toorjuustu kreemiga. Väikese moosi- ja suhkrumassist lilledega. Martsipani all kasutatud natuke võikreemi.

Jälle martsipani tort. Karamellimaitselisevõikreemi ja aprikoosimoosiga.

Tort meenutab Brita kooki, kuid seda ta päris ei ole. Biskviit-besee (4 kihti). Rohkelt suhkruta vahukoort ja palju vaarikaid. Kaunistuseks mandlilaaste, martsipani lilli, valget šokolaadi ja tordile puistelillekesi.





KODUSE SEFIIRI VALMISTAMINE

Midagi uut...tegin ise sefiiri. Õpetuse sain SIIT Enam poest sefiiri ei osta. Kirsi maitsega.
 Sefiiri tegemiseks läheb vaja:
  • 470g suhkrut
  • 10g agar-agarit
  • 125g külma vett
Need kolm koostisainet segame omavahel kokku ja jätame oma aega ootama. Valmistame ette ahjuplaadid(katame küpsetuspaberiga), paneme valmis pritskoti koos tüllega.
Nüüd paneme valmis järgmised ained:
  • 8g vaniljepulbrit
  • tsipa soola
  • 2 munavalget
  • 1/2 tl sidrunihapet
  • 35g kirsi(või muud želeed)
  • 100ml vett
Vesi ja želeepulber segada ja tõsta kõrvale paisuma. Nüüd keedame suhkru ja agari segust siirupi (kuuliproovini) u. 5 min keema hakkamise hetkest ja segage pidevalt kuna agar-agar kipub üle ääre tulema. Kui keema hakkab , võtke ka kuumus pliidil vähemaks. Kui siirup hakkab keema, lülitan sisse mikseri ja hakkan vahustama munavalgeid, millele lisasin tsipa soola, vaniljepulbri ja sidrunihappe. Kui munavaht vahustatud ilusaks tihedaks, niristan tasakesi juurde kuuliproovini (110 kraadi)keedetud siirupi. Vahustamist ei katkesta. Nüüd sulatan vee ja želee segu (mina panen korraks microlaineahju) ja niristan tasakesi ka selle munamassi hulka(masin vahustab kogu aeg). Vahustama peab nüüd veel umbes 5-7 min. Mass peab muutuma paksuks, kuid ei tohi ära jahtuda. Pritsima peab ruttu ja üsna soojalt, sest mass kipub ruttu tarduma.
 

 
Peale pritsimast, raputa peale tuhksuhkur ja jäta vähemalt 2 tunniks kuivama pannile. Proovi näpuga, kui sefiir on juba tugev ja käte külge ei jää, siis võid nad kahekaupa ühendada, jälgi ainult kõrvalseisjate näpud piisavalt kaugel oleksid...muidu juhtub , et polegi midagi ühendada...nii head on need:)
 

 Edu teile siis! Ja küsige, kui midagi jäi arusaamatuks. Vahepeal jõudsin ka õuna sefiiri proovida. Video selle kohta leiad SIIT . Kui plaanid õunasefiiri proovida teha, siis kasuta hästi haput õuna, nagu videos soovitati. Mina tegin õunast Granni Shmidt ja sefiir oli liiga magus ja iseloomutu maitsega, seepärast kastsin nad šokolaadi sisse ja siis olid nad nagu poest ostetud ja said kohe otsa.


PIPARMÜNDISIIRUPI VAMISTAMINE

PIPARMÜNDI SIIRUP.... midagi erilist (oma meelest). Nägin seda retsepti internetis ja proovisin kohe järele. Originaal retsepti saad SIIT Sobib hästi kõigile kellele meeldib küpsetistes piparmündi maitse ja lõhn, loomulikult unetutele tee sisse ja kes teab kuhu veel.
RETSEPT:
Vaja läheb 500 g piparmünti (nii varred, kui lehed), õisikud eemaldame, 2 kg suhkrut, 1 liiter vett ja üks suurem sidrun.
Eralda rootsudelt lehed. Vajadusel loputa kogu piparmündi ja kuivata veidike õhu käes.


 Liiter vett -  1kg suhkruga pliidil keema lasta, nii kui suhkur sulanud, lisa rootsud ja keeda u. 5 min tasasel tulel. Nüüd jäta vähemalt 6 tunniks seisma, siis kurna. 

 Lisa kurnatud siirupile veel 1 kg suhkrut, hästi pestud ja viilutatud seemneteta sidrun (koos koorega)

 
pane jälle tulele, nii kui suhkur sulanud, lisa kõik piparmündilehed ja keeda tasasel tulel veel 5 minutit. Jäta jälle vähemalt 6 tunniks seisma. Kui teed õhtul, jäta öö läbi seisma.


Aja möödudes kurna kõik läbi sõela, lase korraks keema ja villi kohe puhastesse purkidesse. Siirup meenutab mett ja on imelise lõhnaga...aga kena magus. Ja need magusad rootsud aitavad veel teeks teha, sest need on ka nii imeliselt magusad


 

kolmapäev, 25. märts 2015

SIDRUNIKOOK


Sidrunikreem:

4 munakollast
0,5 sidruni mahl ja koor
80 ml sidrunimahla
9 sl suhkrut
100 g võid

Põhi:

200 g riisijahu
100 g võid
50 g suhkrut
0,5 tl soola
1 muna

Kate:

4 munavalget
150 g suhkrut
paar tilka sidrunimahla

Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
  1. Valmista esmalt sidrunikreem, selleks sega kuumakindlas kausis kokku munakollased, sidrunimahl ja -koor ning suhkur. Kuumuta segu vesivannil, kuni paksenemiseni u. 20 min. Kui kreem on piisavalt paks, lisa väikeste tükikestena külm või. Sega ühtlaseks ja lase jahtuda.
  2. Põhja jaoks näpi ühtlaseks jahu, külm või, suhkur, sool ja muna. Valmis põhi suru 26 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja külgedele. Küpseta 200 kraadi juures pöördõhuga 15 min.
  3. Eelküpsetatud põhjale tõsta sidrunikreem. Katte jaoks vahusta munavalged ja suhkur tugevaks vahuks ja pritsi see koogile. Küpseta veel 180 kraadi juures 10 min. Kook tahab korralikult mahajahutamist.

Mina tegin koogipõhja nisujahust. Vooderdasin põhja, surusin taigna ilusasti vormi põhjale ja külgedele. Parema vormi säilitamiseks kasutasin küpsetuspaberit, millele valasin kuivatatud herned.
Selles koogis olid koos besee magus maitse ja sidrunikreemi hapukas kreem. Retsepti leidsin raamatust "Tordilõik" lk.126. Aitähh autoritele!

laupäev, 21. märts 2015

Toorjuustutort võibiskviidist

Võibiskviit:

  • muna - 4
  • suhkur - 0,140
  • vaniljesuhkur - 1 tl
  • nisujahu - 0,130
  • või - 0,050
Täidis:

  • toorjuust - 0,400
  • rõõskkoor 35% - 0,400
  • suhkur - 0,150
  • vaniljesuhkrut
  • marju

  1. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks, lisa sõelutud jahu ja sulatatud, jahutatud või. Vala tainas võiga määritud 20 läbimõõduga koogivormi ja küpseta 180 kraadi juures 25 minutit. Küpsusastet katsu puutikuga. Kui tikk jääb puhtaks, on biskviit valmis. Pärast ahjust välja võtmist, pane biskviit restile jahtuma, seejärel lõika sakilise leivanoaga neljaks kihiks.
  2. Vahusta toorjuust ja koor suhkrutega tugevaks vahuks. Määri kreem biskviitkihtide vahele, ning lisa ohtralt erinevaid marju. Ülejäänud kreemiga kaunista tort pealt ja külgedelt. Retsept: Eneli Kohjus(Valga). Raamatust "Tordilõik" lk.104
                 
 
Torti oli mõnus teha. Kreem tuli imemaitsev..ühesõnaga, plaanis on teha see tort oma lõputöö üheks tordiks
 
Tegin veel ühe sarnase maitsega tordi
 
 
 
 
 

esmaspäev, 2. märts 2015

KEEDUTAIGNAST KRINGEL

Kogus 8 tükki (suurt)
Ettevalmistuseks 1 tund+ 30 min. jahtumiseks
küpsetamiseks 25-30 minutit
Raskuseaste 3

Keedutaigen:
250 ml vett
90 g võid
näpuotsatäis soola
150 g nisujahu,sõelutud
4 suurt muna

Mõõda keskmise suurusega keedunõusse vesi, või ja sool ning kuumuta keema. Lisa jahu ja keeda hoogsalt puulusikaga segades 1-2 minutit, kuni tainas lööb servadest lahti. Kalla taignasegajasse. Töötle 1 minut, kuni tainas on kergelt jahtunud, et lisatavad munad ei kalgenduks. Lisa ükshaaval munad, ära lisa järgmist mune enne, kui eelmine on taignaga segunenud. Sega, kuni tainas on läikiv ja ühtlane ning kukub lusikalt lahti. Võib olla kõiki mune ei lähegi vaja. Tainas peab hoidma vormi, kui seda pritskotist pressid. Kui taignasegajat pole ja sa valmistad taigna käsitsi, tõsta see 5 minutiks jahtuma, enne kui mune lisama hakkad. Lisa ükshaaval esimesed kolm muna, hoogsalt segades, kuni muna on tainaga segunenud. Viimane muna klopi kergelt kausis lahti ja tõsta supilusikaga vähehaaval tainasse, kuni tainas on läikiv ja ühtlane ning kukub lusikalt lahti. Kasuta kohe. 

PS.Teksti ma muutnud ei ole , kuna see on inglise keelest tõlgitud ja tõlkija ilmselt ise suur asjatundja küpsetamises ei ole, siis mõjub see retsept kuidagi kohmakalt.

Keedukreem:

3 suurt munakollast
70 g peent suhkrut
2 tl vaniljeessentsi
30 g nisujahu
375 ml piima

Pralinee:

70 g peent suhkrut
50 g blanšeeritud mandleid

Lisaks:
1 lahti klopitud muna, määrimiseks
50 g mandlilaaste,
tuhksuhkrut, peale sõelumiseks

Kuumuta ahi 200 kraadini. Joonista küpsetuspaberile 20 cm läbimõõduga ring. Keera küpsetuspaber teistpidi ja aseta küpsetusplaadile. Tõsta tainas lusikaga 2 cm tülleavaga pritskotti. Pressi ringjoont mööda taignasõõr. Selle sõõri sisse pressi teine taignasõõr, nii et see puutub välimise sõõriga kokku. Kolmas ring pressi nende kahe sõõri liitumiskoha peale. Pintselda munaga ja puista peale mandlilaaste. Piserda ahjuplaadile vett. Küpseta 15 minutit, kuni tainas on kerkinud ja kuldne. Alanda ahjutemperatuur 180 kraadini ja küpseta veel 10-15 minutit, kuni pind on ühtlaselt kuldpruun. Tõsta ahjust ja lõika horisontaalselt pooleks. Keera ahju temperatuur maha ja jäta kook avatud uksega ahju jahtuma.
Pralinee. Määri ahjuplaat kergelt taimeõliga. Puista paksu põhjaga keedunõu põhjale ühtlane kiht suhkrut. Kuumuta keskmisel kuumusel umbes 5 min., kuni suhkur lahustub ja karamelliseerub. Raputa keedunõud, kuid ära sega, see aitab suhkrul lahustuda. Jätka keetmist, kuni saad ühtlase merevaigutooni. Lisa mandlid ja keeda veel u. 3 minutit. Vala ettevaatlikult plaadile ja jäta jahtuma. Mina valasin küpsetuspaberile ja polnud vahet.

Keedukreem:

Mikserda keskmise suurusega kausis munakollased, suhkur ja vanilliessents keskmisel kiirusel heledaks kreemiks. Sõelu sisse jahu. Kuumuta väikese keedunõuga piim keema. Vala pidevalt segades vähehaaval munasegusse, kuni segu on ühtlane. vala tagasi keedunõusse ja kuumuta keskmisel kuumusel keemiseni. Keeda pidevalt segades 1 minut. Kalla kaussi ja tõsta kõrvale 30 min jahtuma.
Murra pralinee tükikesteks. Jahvata köögikombainis peeneks . Sega keedukreemi sisse. Tõsta kreem lusikaga 2 cm tülleavaga pritskotti. Pressi koogipõhjale ja tõsta peale teine pool. Sõelu pinnale tuhksuhkrut. Hoia serveerimiseni külmkapis.



See retsept on pärit raamatust " Küpsetised magusad ja mõnusad" London. Tõlkinud Kreet Volmer kirjastanud Tänapäev.
Minu repliik:
Nende võõrkeeltest tõlgitud retseptidega toimetades, ei tea kunagi, mis sellest täpselt valmib. Kui mul keedutaigna rõnga osa oli küpsetatud , mis oli suurepärase väljanägemisega, kõrgeks kerkinud ja ilusa värviga, siis retseptist lugedes, et tuleb kohe soojalt lõigata, siis ma väga kahtlesin selles, et kas see on ikka õige liigutus. Oleksin pidanud oma kogemusi ja intuitsiooni kuulama ja mitte seda kuumana lahti lõikama, vaid ikka nii nagu alati, lase enne ära jahtuda ja siis lõika terava noaga. Loomulikult lõigates ta vajus kokku. Järgmine kord olen targem  ja teie ka. Ja kreem keetke ka üsna paksuks, siis ei valgu välja. Ja pralinee lisage kreemile just enne pritsimistöö algust. Muidu tuli see kringel üsna hea välja. Minu kringel tuli sama tooraine kogusega isegi suurem ja kohevam , kui originaali pilt raamatus.


 

kolmapäev, 18. veebruar 2015

VAARIKA - KOOKOSE BESEEKOOK

Täna küpsetasin koogi. Retsepti leidsin raamatust "Küpsetised...magusad ja mõnusad" autor Rachael Lane (Kirjastus Tänapäev).

Ettevalmistamiseks kulub u. 30 min
Küpsetamiseks 20 min.
Vahelduse mõttes ja erinevate maitsete leidmiseks asenda vaarikamoos näiteks kirsimoosi või apelsinimarmelaadiga.

Põhi:
90 g toasooja võid
50 g väga peent valget suhkrut
2 suurt munakollast
200 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

160 g vaarikamoosi

Kate:

2 munavalget
100 g väga peent valget suhkrut
60 g kookoshelbeid
1/2 tl vanilliekstrakti (essentsi)

Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri 3 cm sügavune ja 20 x 30 cm suurune küpsetusvorm kergelt rasvaga ja vooderda küpsetuspaberiga nii, et see ulatuks 5 cm üle vormi ääre.
Põhi. Mikserda või ja suhkur heledaks ja kreemjaks. Lisa ükshaaval munakollased, sega korralikult ühtlaseks massiks. Sõelu hulka jahu ja küpsetuspulber ning töötle külgedelt tainast kaasa haarates segu madalal kiirusel ühtlaseks. Vala mass ettevalmistatud küpsetusvormi ja suru põhjale ühtlaseks
Täidis. Vala kuumutatud vaarikamoos põhjale.
Kate. Mikserda munavalged üsna tugevaks vahuks. Mikserdamist katkestamata lisa järk-järgult suhkur. Mikserda kuni tekivad läikivad tugevad tipukesed. Lisa vanilliekstrakt ja vahusta veel läbi. Lisa kookoshelbed ja sega läbi. Kata saadud seguga ühtlaselt moosikiht. Küpseta 20 minutit, kuni plaadikook on kuldpruun. Tõsta koos küpsetusvormiga jahtuma. Lõika kook 20 tükiks.
Kuna minu küpsetusvorm oli veidi suurem, tulid koogid ka veidi õhemad, kui originaalis. Aga maitse oli ikka võrratu. Raputasin peale veidi tuhksuhkrut, kuna minu pere armastab veidi magusamat kooki.


 

VASTLAKUKLID

Eile oli vastlapäev, keetsime papaga hernesuppi ja tegin hulga vastlakukleid ka. Kuidas siis muidu, ikka tuleb teha ja lapselapsed ka nii ootavad...Probleem oli hommikul vaid selles, millist retsepti kasutada. Retsepte on nii meeletult, et annab päris valida. Mina valisin SIIT. Veidi teistsugused, kui tavaliselt oleme harjunud. Meie pere "toidukriitikutele" igatahes meeldisid. Panen siis siia pildid ka.



 

teisipäev, 27. jaanuar 2015

LIIVATAIGNAST KÜPSISED

Täna tegin mitu kg liivataigent. Osa läks sügavkülma , osa tavalisse külma ja osast taignast said küpsised. Tulid muredad, lausa suus sulavad küpsised. Retsepti leidsin  SIIT Soovitan!


pühapäev, 25. jaanuar 2015

SOOLANE KRINGEL

See on mu teine kringel sel nädalal. Esimene läks nii ruttu sünnipäevale, et ei jõudnud teda pildistadagi. Kringel on võrratu ja saab laualt tavaliselt ruttu otsa. Hakkan siis otsast peale, kõigepealt retsept, mille olen saanud Kuressaare Ametikooli kondiitriõppe materjalide hulgast.
Taigen:
  • jahu - 450 g
  • jahuparandaja - 8 g
  • sool - 7 g
  • pärm - 45 g
  • suhkur - 20g
  • rasvaine (kasut. ise võid) - 30g
  • vesi - 225 ml +
Vahele:
  • rasvaine (või) - 100g
  • pitsakate - 150 g
  • riivjuust - 100 g
  • pitsamaitseaine
Peale puiste:
  • riivjuust - 50 g
Peale määrimine.
  • sulatatud või - 50 g

Valmistamine:
Valmista pärmitaigen: lahusta pärm toasoojas vees, sega kõik ained kokku ühtlaseks taignaks ja pane taigen puhkama/kerkima umbes 10 minutiks.
Rulli taigen jahusel pinnal ristkülikukujuliseks, määri võimalikult ühtlaselt peale pehme rasvaine, puista peale singisegu, raputa peale juust ning pitsamaitseaine vastavalt oma maitsele.

Keera taigen rulli võimalikult tihedalt ja tõsta ahjuplaadile ja lõika vastavalt, kas kringli- või pärjakujuliseks. Puista peale riivjuust. Jäta kerkima umbes 20-30 minutiks ja küpseta kringel 180 kraadi juures(kuumaauru ahjus) umbes 20 minutit kuniks kringel on alt ja pealt pruun. Pintselda kuum kringel keeva margariiniga( mina määrisin lihtsalt pealt kiiresti võitükikesega). Kui sul ei ole ahjul kuumaauru funktsiooni, siis muretse endale selleks tarbeks pritsipudel ja pritsi aegajalt ahju veidi vett, mis tekitab sinna auru.